Jajowar to automat do jaj. Gwarantuje perfekcyjnie ugotowane jajka – zarówno na miękko, jak i twardo. A każdy wie, że idealne ugotowanie jaj to nie taka prosta sztuka. Ile kosztuje jajowar i jak to się dzieje, że jajka z niego zawsze wychodzą takie, jak chcesz?
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Jajowar pozwala zaoszczędzić czas i nerwy. Dzięki temu systemowi można zaplanować idealne śniadanie i nie bać się, że po rozbiciu jajka okaże się, iż zamiast na miękko, wyszło na twardo.
Jajowar to automatyczne urządzenie do gotowania jaj. Jest ono wyposażone w płytę grzewczą, dopasowaną pokrywę oraz minutnik. Jajka wkłada się do specjalnych zagłębień w płycie, wlewa się do nich wodę, przykrywa się je pokrywą i ustawia odpowiedni program. Po upływie zaplanowanego czasu jajowary informują o zakończeniu gotowania dzięki specjalnym sygnalizatorom lub automatycznie się wyłączają. Najczęściej robią jedno i drugie.
Jak gotować jajka w jajowarze?
Elektryczny jajowar to gwarancja idealnie ugotowanych jajek. Aby sprzęt się sprawdzał, trzeba się nim jednak umiejętnie posługiwać. Warto więc zwrócić uwagę, że od ilości wody, jaką zalejesz jajka, zależy to, czy będą one na twardo, czy na miękko. Z pewnością jednak nie pękną, ponieważ w momencie włożenia ich do zagłębień płyty, zostają przekłute, co eliminuje ryzyko pęknięcia. Za odpowiednie ugotowanie odpowiada minutnik, gwarantujący, że jajka, które mają być na miękko, zawsze takie będą. Na rynku dostępne są także jajowary do mikrofalówki, czyli plastikowe formy, do których wlewa się wodę, wkłada aluminiowy wkład i jajko, a potem przykrywa pokrywką i wkłada do kuchenki. Taki jajowar do mikrofali pozwala jednak na ugotowanie tylko jednego jajka.
Jajowar – jak działa i czym się różnią poszczególne modele?
Jajowary kosztują od kilkudziesięciu do stu kilkudziesięciu złotych. Bez większego problemu da się kupić takie urządzenie za mniej niż 50 złotych. Wybierając konkretny model, warto jednak zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które warunkują to, jak działa jajowar:
- obudowa – ze stali szlachetnej lub odpornego na ciepło plastiku dobrej jakości; im jakość obudowy jest słabsza, tym szybciej jajowar przestanie sprawnie działać; w czystości zdecydowanie łatwiej utrzymać metalowy jajowar, jest on również bardziej trwały;
- informacja o zakończeniu pracy – dźwięk lub lampka kontrolna; dźwięk jest z pewnością najlepszym rodzajem sygnalizacji, ponieważ nie sposób go zignorować;
- automatyczne wyłączanie – nawet jeśli zajmiesz się ubieraniem dziecka do przedszkola, nie musisz martwić się, że jajka się „przegotują”;
- pojemność – jajowar na 3 jajka to najprostszy model tego typu urządzenia, dość popularne są również te na 5 i 7 jajek, choć można znaleźć również i takie, w których zmieści się ich 8; w tym przypadku zakup powinien być podyktowany konkretnymi potrzebami, w przypadku czteroosobowej rodziny najlepszym rozwiązaniem wydaje się jajowar na 7 jajek;
- moc – to, jaką jajowar ma moc, przekłada się na czas gotowania; urządzenie nie powinno być jednak słabsze niż 400W.
Dlaczego warto kupić jajowar?
Cena jajowaru nie jest wysoka. Najbardziej rozbudowane modele, wykonane z wysokiej klasy materiałów, kosztują do 200 złotych. Nie jest to więc duży wydatek w porównaniu z innymi sprzętami AGD, a plusów jest niemało. Nie chodzi bowiem tylko o to, że jajka z jajowaru są idealnie ugotowane (na miękko lub twardo), lecz także o to, że nie są pęknięte, można je więc serwować bez stresu podczas bardziej oficjalnego lub świątecznego śniadania. Łatwiej się je także obiera. Jajowary świetnie sprawdzają się także podczas wyjazdów. Działają na prąd, więc do przygotowania śniadania nie jest potrzebna kuchenka gazowa. To urządzenie proste w obsłudze, kompaktowe i łatwe do utrzymania w czystości. Sprawdzi się właściwie w każdym domu.
Jaki jajowar kupić?
Jajowar należy dobierać przede wszystkim uwzględniając potrzeby danej kuchni. Dla singla z pewnością wystarczy jajowar na 3 jajka, ale w przypadku większej rodziny się on nie sprawdzi. Jest to jeden z niewielu minusów tego urządzenia – jednorazowo można w nim ugotować max. 9 jajek (najczęściej 7). W pewnością warto zwrócić uwagę na jakość obudowy i płyty grzewczej – nawet jeśli decydujesz się na plastik, to ważne, aby był on dobrej jakości. W końcu należy przeanalizować zasadność samego zakupu. Z pewnością sprawdzi się w przypadku osób, których podstawą śniadań są bardzo często jajka. Jeśli jednak gotujesz je tylko od czasu do czasu, możesz mieć poczucie niewykorzystanego potencjału tego urządzenia. Wybierając konkretny model, możesz więc postawić na przykład na taki, który posiada specjalną nakładkę do robienia małych omletów czy jajecznych muffinów. Z pewnością będzie to ciekawe urozmaicenie porannego menu i jeszcze jeden sposób na dostarczenie organizmowi zdrowego białka. Tym bardziej, że śniadania białkowo-tłuszczowe są bardzo polecane przez dietetyków.