Słownik pojęć i terminów
Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki lub przeglądaj alfabetyczny spis terminów, następnie kliknij myszką w interesujące Cię hasło.
Wybierz literę alfabetu:

Liczba funkcji piekarnika

Liczba możliwych ustawień pracy piekarnika. Od jednej funkcji w urządzeniach gazowych, gdzie podgrzewany jest tylko dół piekarnika, do kilkunastu w elektrycznych, gdzie możliwe jest podgrzewanie od góry, od dołu, z wykorzystaniem grilla, termoobiegu. Im więcej funkcji piekarnika, tym więcej możliwości przygotowania różnorodnych potraw.

Pamiętaj, że liczba i rodzaj funkcji jest zależna od modelu urządzenia. Dokładny opis funkcji znajdziesz w instrukcji obsługi. Do tych najczęściej spotykanych zaliczamy:

  • Grill (opiekacz) - Do grillowania mniejszych porcji mięsa. Sprawdza się do opiekania steków, sznycli, ryb, tostów, kiełbasek lub zapiekanek.
  • Grzałka dolna - Piekarnik ogrzewany jest wyłącznie dolną grzałką. Funkcja jest idealna do dopiekania ciast od spodu (np. ciast wilgotnych lub nadziewanych owocami).
  • Grzałka dolna i górna (tryb konwencjonalny) - Tradycyjny sposób, w którym piekarnik ogrzewany jest za pomocą 2 grzałek. Tryb doskonały do pieczenia ciast, mięsa, ryb, chleba czy pizzy.
  • Termoobieg - Piekarnik ogrzewany jest przez grzałkę pierścieniową, co pozwala na uzyskanie równomiernej temperatury w całej komorze piekarnika. Dzięki temu możliwe jest pieczenie na 2 poziomach jednocześnie. Należy pamiętać, że pieczenie za pomocą termoobiegu powinno odbywać się w mniejszej temperaturze niż w przypadku pieczenia konwencjonalnego.
  • Grzałka dolna, górna i wentylator - Działanie funkcji podobne jest do termoobiegu. Dzięki ogrzewaniu 2 grzałkami i rozprowadzaniu gorącego powietrza za pomocą wentylatora, piekarnik jest rozgrzany równomiernie.
  • Rozmrażanie - Umożliwia szybsze rozmrożenie potraw i ogrzanie ich do temperatury pokojowej. Ciepło zostaje równomiernie rozprowadzane dookoła potrawy, dzięki czemu rozmraża się ona znacznie szybciej.