Grilluj z bliskimi tworząc niezapomniane chwile. Pomogą Ci w tym naczynia i akcesoria marki Gerlach, dzięki którym przygotowywanie pysznych potraw będzie jeszcze łatwiejsze. Postaw na jakość i trwałość, inwestując w ponadczasowe produkty, które będą towarzyszyć Ci przez wiele lat. Akcesoria ze stali nierdzewnej doskonale sprawdzą się zarówno na grillu, jak i w trakcie codziennego gotowania w kuchni.
Stalowe patelnie PRESTIGE
Patelnie PRESTIGE zostały wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10, dzięki czemu będą Ci towarzyszyć przez wiele lat. Doskonale rozprowadzają ciepło, pozwalając na równomierne przygotowanie różnego rodzaju potraw.
Akcesoria AMBIENTE
Akcesoria AMBIENTE są odporne na odkształcenia i posiadają otwory pozwalające na łatwe zawieszenie ich w kuchni, czy w czasie grillowania. Wykorzystaj widelec kucharski czy łopatkę z otworami, aby wygodnie ściągać produkty z grilla.
Akcesoria SOLID
Akcesoria SOLID zostały wykonane ze stali nierdzewnej. Na grillu doskonale sprawdzi się widelec kucharski, za pomocą którego w łatwy sposób odwrócisz przygotowywane mięso czy warzywa. W ramach tej linii znajdziesz również inne akcesoria, takie jak otwieracz do butelek, czy tłuczek.
Wyjątkowy stek z patelni PRESTIGE
wg. przepisu Adama Borowicza
Stek z patelni
- 4 grube plastry polędwicy wołowej
- (o grubości 3-5cm; 4cm będą idealne)
- oliwa rafinowana lub masło klarowane według potrzeby
- 1 cytryna
- sól i pieprz
Składniki
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- łyżeczka kurkumy
- sól morska
- pieprz czarny
Przyprawy
Sposób przygotowania
Aby przygotować idealne mięso na grillu, zacznij od wyjęcia go z chłodzenia na około 60 minut przed smażeniem. Pozwoli to mięsu osiągnąć temperaturę otoczenia. Następnie zabezpiecz je przezroczystą folią kuchenną, by zapobiec kontaktowi z powietrzem.
Rozgrzej grill do średnio-wysokiej temperatury. Steki delikatnie posmaruj mieszanką oleju i ziół. Gdy grill będzie już gotowy i zauważysz niewielki dym to oznaka, że nadszedł czas, aby ułożyć na nim patelnie PRESTIGE. Rozgrzej ją dobrze, a następnie połóż na niej mięso. Idealna soczystość osiągana jest przez szybkie grillowanie – zazwyczaj po około 90 sekundach z każdej strony. Oczywiście, dla bardziej wysmażonego efektu, mięso może pozostać na ruszcie nieco dłużej.
Po grillowaniu, przenieś steki na talerz podtrzymujący ciepło (najlepiej przygotowany poprzez krótkie podgrzanie w mikrofalówce) i daj im kilka minut na odpoczynek – zazwyczaj wystarczy od 4 do 5 minut. To czas, kiedy możesz przygotować pasujące dodatki, takie jak pieczone frytki lub ziemniaczki, pomidorki prosto z grilla, chrupiącą sałatę z winegretem czy cebulę z dodatkiem aromatycznego masła. Bezpośrednio przed serwowaniem, nie zapomnij doprawić steki solą morską i świeżo mielonym pieprzem.