Słownik pojęć i terminów
Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki lub przeglądaj alfabetyczny spis terminów, następnie kliknij myszką w interesujące Cię hasło.
Wybierz literę alfabetu:

Sposób odszraniania (rozmrażania) zamrażalnika

Zamrażalnik w lodówce wymaga okresowego rozmrażania. Gruba warstwa osadzonego lodu zwiększa zużycie energii i uniemożliwia dokładne umycie wnętrza. W zależności od zastosowanego rozwiązania wymaga to bądź nie naszego udziału. 

W lodówce odmrażanie może być:

Automatyczne – lodówka okresowo zmniejsza chłodzenie, przez co szron osadzający się na wewnętrznych ściankach zamrażarki skrapla się w wodę. W postaci pary lodówka oprowadza ją na zewnątrz.

No Frost, Frost Free – zapobiega tworzeniu się szronu na ściankach zamrażalnika. Temperatura i wilgotność powietrza wewnątrz zamrażarki są utrzymywane na stałym poziomie. Komora zamrażalnika oraz żywność nie pokrywają się szronem. Zabrudzenia nie przywierają do ścianek zamrażalnika, dzięki czemu łatwiej utrzymać go w czystości.

Less Frost – lód formuje się jedynie na ściankach komory zamrażalnika. Ułatwia to rozmrażanie i skraca jego czas.

Low Frost – automatycznie odprowadza wilgoć na zewnątrz urządzenia, dzięki czemu ogranicza odkładanie się szronu i lodu na ściankach zamrażalnika. Powstająca po dłuższym czasie użytkowania warstwa lodu jest cienka i łatwa do usunięcia.

SmartFrost - oszranianie wnętrza zamrażalnika i produktów jest zredukowane. Dzięki temu znacznie rzadziej trzeba odmrażać zamrażalnik. Dodatkowo, ścianki wewnętrzne są gładkie i łatwe do umycia. 

Ręczne – we wnętrzu komory zamrażalnika osadza się lód. Lodówkę należy regularnie rozmrażać. Aby możliwe było rozmrożenie lodówki konieczne jest odłączenie urządzenia od prądu i wyjęcie z zamrażalnika wszystkich szuflad. Z lodówki może wyciekać woda z topiącego się lodu, dlatego dobrze jest podstawić pod zamrażalnik tackę. Zaleca się rozmrażanie zamrażalnika, kiedy na ściankach osadzi się warstwa lodu grubości ok. 0,5 cm.