Data publikacji: 

Szufladowa czy skrzyniowa – jaką zamrażarkę kupić?

Jeśli często przechowujesz w swojej kuchni mrożone produkty, wbudowany zamrażalnik w Twojej lodówce może nie wystarczyć. Osobna zamrażarka szufladowa albo skrzyniowa pomieści wszelkie zapasy. Chcesz zaopatrzyć się w ten sprzęt, ale nie wiesz, jaki rodzaj zamrażarki wybrać? Wyjaśniamy, czym różnią się od siebie oba typy i kiedy warto zdecydować się na jeden z nich.

Wnętrze zamrażarki szufladowej

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

- co to jest zamrażarka skrzyniowa i kiedy warto ją kupić,

- do czego służy zamrażarka szufladowa i komu się przyda,

- jaką zamrażarkę kupić do swojej kuchni.

Zamrażarka skrzyniowa – dla kogo?

Otwarta zamrażarka skrzyniowaZamrażarki skrzyniowe, znane także jako lady, to najprostszy typ tych urządzeń. Jak wskazuje nazwa, mają one formę otwieranej od góry skrzyni o pojemności od około 100 do nawet 600 litrów. Wnętrze zamrażarki skrzyniowej jest puste, co pozwala na przechowywanie większych produktów. Aby łatwiej można było zagospodarować przestrzeń w środku urządzenia, zamrażarka jest wyposażona w wyjmowane kosze, które pozwalają na segregowanie produktów i łatwiejszy dostęp do tych znajdujących się na dnie skrzyni. Zamrażarki skrzyniowe, jak np. Electrolux EC2630AOW1, dobrze sprawdzą się w przechowywaniu dużych zapasów żywności przez długi czas – jeśli chcesz mieć dostęp do mrożonek na co dzień, wyjmowanie ich może okazać się uciążliwe.

Zalety zamrażarek skrzyniowych:

  • spora pojemność,
  • możliwość przechowywania dużych produktów,
  • energooszczędność.

Wady zamrażarek skrzyniowych:

  • trudny dostęp do produktów na dnie urządzenia,
  • zajmują dużo miejsca w pomieszczeniu.

WSKAZÓWKA

Jeśli w Twojej kuchni brakuje miejsca na dużą zamrażarkę skrzyniową, możesz postawić ją np. w piwnicy. Upewnij się jednak, że wybierzesz model z klasą SN, przeznaczony do pracy w słabiej ogrzewanych pomieszczeniach (+10 stopni Celsjusza).

Zamrażarka szufladowa – kiedy warto?

Nieco wygodniejszym rozwiązaniem są zamrażarki szufladowe, które wyglądem przypominają zwykłą, otwieraną od frontu lodówkę. Ich wnętrze jest wyposażone w szuflady – dzięki temu można łatwiej zagospodarować przestrzeń w środku urządzenia, a następnie szybko znaleźć potrzebne produkty. Z tego powodu zamrażarka szufladowa, taka jak Electrolux EUF1900AOW, najlepiej sprawdzi się w kuchni na co dzień do przechowywania niewielkich mrożonek, porcji mięsa, gotowych dań czy kostek lodu.

Zamrażarka szufladowa Electrolux EUF1900AOWZalety zamrażarek szufladowych:

  • komfort korzystania i ergonomia,
  • łatwy dostęp do produktów,
  • możliwość pogrupowania produktów w szufladach,
  • łatwe utrzymanie w czystości,
  • zajmują mniej miejsca w kuchni niż skrzyniowe.

Wady zamrażarek szufladowych:

  • mniejsza pojemność niż w skrzyniowych,
  • nieco wyższy pobór prądu,
  • nie pomieszczą dużych produktów o nieregularnym kształcie.

Skrzyniowa czy szufladowa – jaką zamrażarkę kupić?

Niezależnie od tego, jaki rodzaj sprzętu wybierzesz, nowoczesne zamrażarki to energooszczędne urządzenia, dzięki którym znacznie łatwiej przechowasz żywność. Jeśli chcesz wykorzystać ten sprzęt do mrożenia zapasów przez wiele miesięcy, zdecyduj się na zamrażarkę skrzyniową – ma dużą pojemność i zużywa mniej prądu niż szufladowa. Jeżeli natomiast szukasz urządzenia do codziennego użytku w kuchni – mrożenia warzyw i owoców, przygotowywania lodu czy przechowywania dań gotowych – najlepszym wyborem będzie zamrażarka szufladowa. Żeby zachować spójny wystrój kuchni, wybierz model przeznaczony do zabudowy – aby dowiedzieć się na ten temat więcej, sprawdź artykuł Nowoczesna kuchnia w zabudowie – jakie urządzenia wybrać?
80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Ostatnio oglądane
Wyczyść