Pyszne dania z grilla elektrycznego – proste i sprawdzone przepisy

Matylda Gruman

Chrupkie na zewnątrz i soczyste w środku. Mmm… Właśnie takie dania z grilla elektrycznego smakują najlepiej. Obawiasz się, że są trudne do przygotowania? Nic z tych rzeczy. Skorzystaj tylko z naszych porad oraz sprawdzonych przepisów. Wypróbuj potrawy mięsne i wegetariańskie – idealne na szybką przekąskę, rodzinny obiad oraz przyjęcie w ogrodzie.

Zobacz także: Jaki grill elektryczny wybrać?

 

Najlepsze potrawy z grilla elektrycznego kontaktowego – sprawdź, co potrafi to urządzenie

To, jakie potrawy z grilla elektrycznego zaserwujesz sobie i najbliższym, w dużej mierze zależy od urządzenia, na którym je przyrządzisz. Grille elektryczne różnią się m.in. konstrukcją, powierzchnią grillowania, sposobem opiekania, liczbą funkcji automatycznych.

Dostępne w naszym sklepie składane grille kontaktowe mają małe wymiary, zmieszczą się więc w każdej kuchni. Są niezawodne podczas przyrządzania szybkich przekąsek, dań obiadowych oraz deserów. Z łatwością przygotujesz w nich tosty, burgery, panini, grillowane mięsa, ryby, warzywa i owoce. Dzięki zamykanej pokrywie możliwe jest jednoczesne opiekanie dania z góry i z dołu, co znacznie skraca czas obróbki cieplnej. W wybranych modelach pokrywa odchyla się maksymalnie, kładąc się na blacie. Efekt? Powiększona powierzchnia grillowania – jednym prostym ruchem.  

Dostępne w naszym sklepie składane grille kontaktowe mają małe wymiary, zmieszczą się więc w każdej kuchni. Są niezawodne podczas przyrządzania szybkich przekąsek, dań obiadowych oraz deserów.

Bardziej zaawansowane technologicznie urządzenia wykrywają grubość i liczbę umieszczonych na nich produktów, wskazują poziom wysmażenia. Jak profesjonalny szef kuchni przyrządzisz więc w takich grillach steki, kiełbaski, szaszłyki – bez ryzyka niedopieczenia jedzenia w środku. Jeśli dania obiadowe z grilla elektrycznego to dla ciebie za mało i oczekujesz jeszcze deserów, np. chrupiących gofrów, rozejrzyj się za urządzeniem z dodatkową formą do wypiekania gofrów.

 

Czas na obiad z grilla elektrycznego stołowego – jakiś pomysł na dzisiaj?

Większe porcje przysmaków przygotujesz na grillu stołowym (niektóre modele dysponują powierzchnią grillowania ponad 2 tys. cm²). Zgodnie z nazwą grupy produktowej warto je postawić na stole w salonie, na tarasie lub balkonie – by razem z rodziną lub gośćmi obserwować, jak powstaje wasz obiad z grilla elektrycznego.

Większe porcje przysmaków przygotujesz na grillu stołowym (niektóre modele dysponują powierzchnią grillowania ponad 2 tys. cm²).

Urządzenie może mieć płytę grzewczą karbowaną oraz (albo) gładką. Na ruszcie pięknie przypieczesz m.in. kurczaka, kiełbaski, szaszłyki, ryby, owoce morza, czerwone mięsa oraz duże kawałki warzyw i owoców. Natomiast na gładkiej, bezrowkowej płycie łatwiej przygotujesz i zaserwujesz delikatne potrawy – cienkie filety rybne, plasterki warzyw i owoców, pankejki, racuchy, sery.

Jeśli chcesz uchronić siebie i gości przed pryskającymi drobinkami tłuszczu podczas grillowania, kup grill ze szklaną pokrywą (dodatkowo skumuluje ciepło).

Na uwagę zasługują jeszcze modele dwupiętrowe – z płytą grillową (karbowaną, gładką) oraz minipatelniami. To grille do raclette, które poza klasycznymi daniami topią żółty ser. Świetnie się nadają też do jajek sadzonych, szakszuk, sosów, małych zapiekanek warzywnych czy muli.

Polecane grille elektryczne
  • 599 zł
  • 421,99 zł
  • 779 zł
  • 309 zł
  • 349 zł
  • 369 zł
  • 169 zł
  • 559 zł
  • 359 zł
  • 729 zł

Sezon na grillowanie pod gołym niebem

O ile małogabarytowe grille kontaktowe i składane są przeznaczone głównie do użytku we wnętrzach, na balkonach i tarasach, to już duże, wolnostojące grille elektryczne ogrodowe stosuje się na zewnątrz. Wyjątek? Grill z odpinanymi nóżkami, który można postawić na stole.

Odpowiednio wykorzystane mogą przyciągać tłumy podczas imprez w ogrodzie – wabić zapachem grillowanej karkówki, kiełbas, steków, ryb, szaszłyków mięsno-warzywnych itp.

Odpowiednio wykorzystane mogą przyciągać tłumy podczas imprez w ogrodzie – wabić zapachem grillowanej karkówki, kiełbas, steków, ryb, szaszłyków mięsno-warzywnych itp.

Oczywiście powinny też zadowalać podniebienia wegetarian. Dzięki regulacji temperatury podpieczesz na grillu elektrycznym potrawy bez obaw o ich przypalenie. Wybór dań masz przeogromny, od sera halloumi, camembertu, przez wstążki cukinii i marchewki, szparagi, kolby kukurydzy, po banany, figi, plastry jabłek i ananasów. Chcąc zachować smaczne soki wypływające z warzyw i owoców, możesz grillować żywność na specjalnych tackach lub w folii aluminiowej.

 

Przepisy na dania z grilla elektrycznego – dla wegetarian i mięsolubnych

Sałatka z grillowanym serem halloumi

Sałatka z grillowanym serem halloumi

Potrzebne będą: ok. 200 g sera typu halloumi, 2 garście szpinaku lub mieszanki młodych listków (szpinaku, roszponki, rukoli, sałaty, botwiny), 2–3 pomidory średniej wielkości, np. żółte, lub garść pomidorków cherry; na dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka octu balsamicznego lub musztardy, łyżeczka płynnego miodu, sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Halloumi osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na plastry grubości 0,5 cm. Grilluj je przez kilka minut.

2. Liście szpinaku lub mieszanki sałat dobrze przepłucz i osusz.

3. Większe pomidory pokrój na ósemki, a małe na połówki.

4. Z oliwy z oliwek, octu balsamicznego lub musztardy, miodu, soli i pieprzu przygotuj dressing.

5. Grillowane serki pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski ze szpinakiem i pomidorami. Lekko wymieszaj. Polej sosem.

Sałatka świetnie smakuje również z dodatkiem grillowanych fig albo gruszek oraz z uprażonymi orzechami włoskimi lub pestkami dyni.

Panini z mozzarellą

Panini z mozzarellą

Potrzebne będą: 2 ciabatty, 1 mozzarella, 1 pomidor, 4 plastry szynki, mała garść bazylii, szczypta suszonego oregano, sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

1. Ciabatty przekrój wzdłuż na pół.

2. Na dolnych połówkach połóż plastry mozzarelli, pomidora, szynki i listki bazylii. Posyp suszonym oregano, solą, pieprzem.

3. Górne połówki bułek posmaruj od spodu oliwą i złóż z dolnymi połówkami.

4. Grilluj panini przez kilka minut, aż się zrumienią, a ser – rozpuści.

Uwaga: jeśli chcesz uniknąć ubrudzenia płytek grilla wypływającą z kanapek mozzarellą, przed obróbką cieplną owiń je papierem do pieczenia.

Szaszłyki z cukinią i łososiem

Szaszłyki z cukinią i łososiem

Potrzebne będą: 250 g świeżego łososia, 300 g cukinii lub kabaczka, 2 gałązki natki pietruszki; do marynaty: 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, ½ łyżeczki soku z cytryny, po szczypcie gruboziarnistej soli, pieprzu, papryki wędzonej i suszonych pomidorów w proszku.

Sposób przygotowania:

1. Łososia umyj, osusz, pozbaw skóry i ości. Pokrój na kostki podobnej wielkości.

2. Cukinię lub kabaczek pokrój na plastry o grubości 1 cm.

3. Natkę pietruszki posiekaj.

4. Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z oliwą, sokiem z cytryny oraz z przyprawami.

5. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie kawałki łososia i cukinii.

6. Dokładnie posmaruj je marynatą i wstaw na mniej więcej 20 min do lodówki.

7. Grilluj ok. 5 min z każdej strony.

Uwaga: patyczki do szaszłyków warto moczyć przez 30–45 min w zimnej wodzie. Dzięki temu nie przypalą się na płycie grillowej.

Zielone szparagi z boczkiem

Zielone szparagi z boczkiem

Potrzebne będą: 10 zielonych szparagów, 10–20 plastrów boczku lub szynki typu prosciutto, olej do smarowania, sól, pieprz, ćwiartka cytryny.

Sposób przygotowania:

1. Szparagi umyj, osusz, oderwij zdrewniałe końce.

2. Delikatnie skrop cytryną, posyp solą i kolorowym pieprzem.

3. Każdy szparag owiń spiralnie boczkiem lub szynką.

4. Umieść na naoliwionym ruszcie. Grilluj przez kilka minut, aż warzywa zmiękną, a z boczku/szynki wytopi się tłuszcz.

Kofta z sosem tzatziki

Kofta z sosem tzatziki

Potrzebne będą: 400 g mielonego mięsa (jagnięciny, wołowiny lub ich mieszanki), 1 cebula, 1–2 ząbki czosnku, po szczypcie zmielonych przypraw: cynamonu, kolendry, kminu rzymskiego, pieprzu kajeńskiego, ostrej papryki, po 1 łyżce świeżych ziół: kolendry, mięty, sól, pieprz do smaku, 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek; do sosu tzatziki: 200 ml jogurtu greckiego, 1 świeży ogórek, 1 ząbek czosnku, kilka listków świeżej mięty, sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Zmielone mięso dobrze połącz z drobno pokrojoną cebulą, zmiażdżonym czosnkiem, przyprawami, ziołami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

2. Uformuj z mięsa nieduże proste kiełbaski. Nadziej je na patyczki do szaszłyków (namoczone wcześniej w zimnej wodzie). Zwilż dłonie olejem i natłuść mięso. Wstaw je na mniej więcej 30 min do lodówki.

3. Kofty grilluj z każdej strony ok. 1 min.

4. Serwuj z chlebkami pita oraz sosem tzatziki. Aby przygotować sos, usuń miąższ z ogórka, a jego resztę zetrzyj na tarce. Posól, po kilku minutach odsącz sok. Połącz ogórek z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i poszatkowaną miętą.

Filety z piersi kurczaka w ziołach

Filety z piersi kurczaka w ziołach

Potrzebne będą: 2 filety z piersi kurczaka, 4 łyżki oleju, ząbek czosnku, po łyżeczce suszonego rozmarynu, oregano, wędzonej papryki, soku wyciśniętego z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Filety z kurczaka umyj i osusz.

2. Przygotuj marynatę z oleju, rozgniecionego czosnku, soku z cytryny i przypraw. Posmaruj nią starannie mięso. Wstaw filety do lodówki na przynajmniej 2 godz.

3. Grilluj 12–15 min na złoty kolor. Co 5 min staraj się przewracać filety na drugą stronę i smarować marynatą (będą bardziej chrupiące i aromatyczne).

Ananas à la lody na patyku

Ananas à la lody na patyku

Potrzebne będą: 4–5 plastrów świeżego ananasa o grubości 1 cm, opcjonalnie łyżka cukru pudru, syropu klonowego albo łyżeczka pieprzu kajeńskiego.

Sposób przygotowania:

1. Plastry ananasa obierz ze skórki, usuń twardy rdzeń.

2. Każdy plaster podziel na słupki (od 4 do 8, w zależności od wielkości owocu) i nadziej na patyczki do szaszłyków lub lodów. Aby ochronić patyczki przed gorącem grilla, namocz je wcześniej w zimnej wodzie.

3. Grilluj przez kilka minut z dwóch stron.

4. Gotowy deser możesz posypać cukrem pudrem, polać syropem klonowym albo oprószyć pieprzem kajeńskim.

Gofry w owocami

Gofry w owocami

Potrzebne będą: 2 szkl. mąki, 1 szkl. mleka, 1 szkl. wody, 2 jaja, ⅓ szkl. oleju, 2–3 łyżki cukru pudru, 1½ łyżeczki proszku do pieczenia; do dekoracji – owoce sezonowe, cukier puder, syrop klonowy lub płynny miód, świeże liście mięty.

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki ciasta połącz za pomocą miksera ręcznego, robota kuchennego, blendera kielichowego albo zwykłej trzepaczki.

2. Grill z foremką do gofrów natłuść nieco olejem, nagrzej do maksymalnej temperatury urządzenia. Wlej do grilla porcję ciasta, piecz pod zamkniętą pokrywą ok. 3–5 min, na złoty kolor.

3. Rumiane gofry przełóż na kratkę do stygnięcia ciast. Pozwól im odparować. Tuż przed podaniem podgrzej krótko w grillu.

4. Serwuj ze świeżymi owocami i – według uznania – z cukrem pudrem, syropem klonowym, miodem. Dla dekoracji i świeżości przybierz gofry listkami mięty.

 

Grillowanie przez cały rok – wygodnie i fit

Dzięki grillowi elektrycznemu można się cieszyć smakiem grillowanych warzyw, owoców, mięs, pieczywa i serów przez cały rok. Urządzenie jest łatwe w obsłudze, pozwala na szybkie przygotowanie wielu ciekawych potraw – i to przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu.

W większości przypadków wystarczy bowiem wrzucić na ruszt potrzebne składniki, uprzednio smarując je marynatą z olejem lub oliwą. Urządzenie świetnie się sprawdza u osób dbających o linię.

W większości przypadków wystarczy bowiem wrzucić na ruszt potrzebne składniki, uprzednio smarując je marynatą z olejem lub oliwą. Urządzenie świetnie się sprawdza u osób dbających o linię.

Godne polecenia są zwłaszcza grille elektryczne z funkcją odprowadzania tłuszczu, który – zamiast pozostawać na płycie grzewczej – spływa kanalikami na specjalną tackę. Nie pali się przy tym i nie wytwarza substancji smolistych. Zdanie: zdrowe dania z grilla elektrycznego, nie jest więc w tym kontekście przesadą. Zwłaszcza gdy porównamy przygotowane w ten sposób potrawy z żywnością usmażoną w głębokim tłuszczu lub upieczoną na grillu węglowym (z kiepskiej jakości brykietem).

Dania z grilla elektrycznego poddawane są krótkiej obróbce termicznej, zachowują sporo składników odżywczych, wyróżniają się głębią smaku.

Jeśli szukasz najlepszego dla siebie urządzenia, zajrzyj do naszego rankingu grilli elektrycznych.

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!