Data publikacji: 

Pojemniki w kuchni – czyli jak odpowiednio przechowywać żywność

Większe zakupy raz w tygodniu to świetny sposób na zaoszczędzenie czasu – dzięki temu nie musisz codziennie chodzić do sklepu oraz możesz zaplanować obiady na kilka dni z góry. Jednak produkty spożywcze wymagają odpowiedniego przechowywania, aby mogły zachować swoją świeżość. Z pomocą przychodzą pojemniki na żywność – jakie ich rodzaje są dostępne i jak prawidłowo z nich korzystać?

Pojemniki na żywność w lodówce

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

- jakie są rodzaje pojemników na żywność,

- jak przechowywać żywność w lodówce, a jak w szafkach,

- dlaczego warto stosować pojemniki na przyprawy.

Rodzaje pojemników na żywność

PojemniPojemniki na produkty sypkieki na żywność można podzielić ze względu na materiał ich wykonania. Ten powinien być odpowiednio dopasowany do przechowywanych w nich produktów spożywczych:
  • szklane pojemniki na żywność – są w pełni bezpieczne i nadają się do przechowywania każdego rodzaju jedzenia, ponieważ nie wchodzą w reakcje chemiczne z żywnością. Warto wybierać modele szczelnie zamykane, aby chronić schowane w nich produkty spożywcze przed zawilgoceniem. Ciekawą propozycją szklanych pojemników na żywność jest zestaw Joseph Joseph Nest Glass 81060,
  • puszki metalowe – nie należy w nich przechowywać kwaśnych produktów. W zasadzie nadają się jedynie do przechowywania pieczywa, herbat, ale można do nich wkładać również zapakowane w papierowe torebki mąki, ryże i kasze, aby chronić je przed molami spożywczymi,
  • pojemniki próżniowe – zmniejszając ilość tlenu w pojemniku, ochronisz jedzenie przed zbyt wczesnym zepsuciem. Do takich zestawów najczęściej dołączana jest specjalna pompka.
  • pojemniki plastikowe – to najpopularniejszy typ pojemników na żywność. Wynika to z ich konstrukcji i lekkości materiału – najczęściej dostępne są w całych zestawach, które zawierają pudełka o różnych rozmiarach. To z kolei ułatwia porcjowanie żywności i dopasowywanie wielkości pojemnika do ilości jedzenia, które zamierzasz przechować. Kiedy ich nie używasz, możesz je z powodzeniem schować do szafki, gdzie nie zajmą wiele miejsca – najczęściej są bowiem tak dopasowane, aby jedno pudełko można było umieścić w kolejnym od najmniejszego do największego, jak np. w komplecie okrągłych pojemników Hillmann. Niektóre z pojemników plastikowych nadają się do przechowywania w szafkach, lodówkach i zamrażarkach, często można je myć w zmywarkach, a także używać w mikrofali – choć warto się upewnić, czy również pokrywa nadaje się do podgrzewania.

WSKAZÓWKA

Jednym z rodzajów pojemników z tworzyw sztucznych są pojemniki silikonowe. Nie pochłaniają zapachów, są odporne na wodę, a także nadają się do podgrzewania w mikrofalówce. Ponadto możesz je wykorzystać również do pieczenia – są niewrażliwe na temperaturę aż do 260° C.

Przechowywanie żywności w szafkach i lodówce

PrSzklane pojemniki na żywność Joseph Joseph Nest Glass 81060odukty spożywcze trzymane w szafkach najczęściej posiadają długi okres ważności, a zatem trzeba szczególnie zadbać o ich prawidłowe przechowywanie, bowiem w kuchni będą one narażone na zwiększony kontakt z wilgocią. Przechowywanie w odpowiednich pojemnikach na żywność nie tylko ochroni je przed parą wodną z gotowania, ale i zminimalizuje ryzyko pojawienia się moli spożywczych i innych owadów – jeśli te nie będą miały dostępu do jedzenia, nie będą miały powodu, aby zamieszkać w Twojej kuchni. Do przechowywania w szafkach nadają się plastikowe i szklane pojemniki na żywność, a także puszki z metalu czy ceramiczne i porcelanowe słoje i pudełka.
Pojemniki na żywność w lodówce pozwalają nie tylko lepiej zagospodarować dostępne miejsce, ale również chronią wędliny i sery przed wysychaniem. Ponadto zamknięte produkty spożywcze nie będą przenikały zapachami innego jedzenia. Warto również wybrać zestaw pojemników do mrożenia, np. Joseph Joseph 81006, aby móc schować nadmiar obiadu i zjeść do w późniejszym czasie. Do przechowywania żywności świetnie nadają się lodówki No Frost – przeczytaj o nich więcej w artykule Lodówka No Frost – jak działa i czy warto ją kupić.

Pojemniki na przyprawy

Osobną grupą produktów są pojemniki na przyprawy. Zioła i inne dodatki do potraw powinny jak najdłużej zachować swój aromat, więc nie należy dopuszczać, aby były przechowywane w oryginalnych papierowych opakowaniach, które po otwarciu są już nieszczelne. Ponadto przyprawy warto mieć w zasięgu ręki – przechowywane poza szafkami mają więc większy kontakt z wilgocią, co może skutkować powstawaniem grudek. Dlatego też warto wybrać zamykane pojemniki na przyprawy, najlepiej w formie niewielkich słoiczków.
Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Ostatnio oglądane
Wyczyść