Wybieramy młynek do odpadów. Jak kupić dobry rozdrabniacz?

Młynek do odpadów to sprzęt, którego zakup warto rozważyć ze względu na wiele zalet. Zapobiega zapychaniu rur, zaleganiu resztek w kanalizacji i wydobywaniu się nieprzyjemnego zapachu. Rozdrabniacz wyklucza ponadto konieczność czyszczenia rur silnymi środkami chemicznymi, które dostają się m.in. do wód gruntowych. Montaż i obsługa młynka są proste i bezpieczne.

Młynek na odpady pod zlewem

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak działa młynek do odpadów
  2. jaki młynek do zlewozmywaka warto wybrać
  3. dlaczego warto zamontować młynek w zlewie

Działanie i funkcjonalność młynka do odpadów

Odpadki, skórka ogórka w zlewie z rozdrabniaczem

Młynek do odpadów to urządzenie montowane pod zlewem do syfonu. Wirujące ostrza rozdrabniają wrzucone do niego odpadki, przesuwając je następnie do pojemnika zbiorczego, skąd zmieszane z wodą trafiają do rury kanalizacyjnej. W zależności od rodzaju noży mogą one zmielić kuchenne resztki na drobiny o wielkości zaledwie 2 mm. Ze względów bezpieczeństwa talerze tnące nie mają ostrych krawędzi, dlatego nawet przypadkowe włożenie do nich palców nie grozi obrażeniami. Młynek do odpadów z łatwością rozdrabnia różnego rodzaju odpadki kuchenne, które zwykle wyrzucamy do kosza, jak skórki od owoców, resztki obiadowe, fusy od herbaty i kawy, a w niektórych przypadkach (np. model InSinkErator Evolution 100) nawet drobne kości. Nie zaleca się natomiast wlewania gorącego tłuszczu, który może skutkować stępieniem ostrzy i zatykaniem się zaworu młynka. Warto pamiętać, by wrzucane do rozdrabniacza odpady zawsze spłukiwać zimną, a nie gorącą lub wrzącą wodą. Ma to na celu bieżące chłodzenie urządzenia, które nie powinno być włączane na dłużej niż 5 minut. Do rozdrabniacza zakazane jest wrzucanie: folii, opakowań spożywczych, sznurków, szkła, porcelany, tworzyw sztucznych, skorupy orzechów i owoców morza, dużych kości, leków, warzyw włóknistych (liści, szparagów, selera, dyni), środków do czyszczenia rur i innych detergentów. Młynek kuchenny to urządzenie, które może być zamontowane w większości zlewozmywaków. Należy jednak pamiętać, by odpływ miał minimum 90 mm średnicy, a wlot kanalizacji znajdował się 5 cm poniżej otworu młynka kuchennego. W przypadku starszych instalacji wodno-kanalizacyjnych, w których stosowano większy otwór, należy zamontować specjalny kołnierz, zmniejszający jego średnicę do wymaganych 90 mm. Rozdrabniacz powinien być również podpięty do zasilania.

Jak uruchomić młynek kuchenny?

Obsługa młynka jest prosta i zakłada zaledwie kilka kroków. Należy wyjąć korek zlewu i odkręcić zimną wodę o średnim strumieniu. Następnie włączamy młynek i umieszczamy w nim resztki jedzenia (nie zakręcamy przy tym wody). W zależności od mocy młynka odpady należy dozować stopniowo lub wrzucić wszystkie naraz. Po zmieleniu wszystkich resztek powinno się pozostawić strumień wody przez około minutę, a następnie zakręcić kran. W przypadku zapchania się młynka przed jego opróżnieniem należy pamiętać, by wyłączyć wtyczkę z gniazda sieciowego. Nie zaleca się przepychania młynka ostrymi i metalowymi przedmiotami, takimi jak noże, widelce czy łyżki.

Jak wybrać dobrej jakości młynek kuchenny do odpadów?

Zbliżenie na kobiece ręce, obieranie jabłka, odpadki w zlewie z rozdrabniaczem

Wybierając młynek kuchenny, należy wziąć pod uwagę kilka parametrów.

  • Moc – im większa, tym mniejsze ryzyko zapychania odpływu. To najważniejszy parametr, od którego zależy to, jak długo posłuży nam młynek. Model Franke Turbo Elite TE-125 to jeden z najmocniejszych (1,25 KM) rozdrabniaczy dostępny na rynku, siekający śmieci w zaledwie kilka sekund. Producent wyposażył urządzenie m.in. w dodatkowe technologie wibracji, które przyspieszają mielenie odpadów. Ponadto młynek ma wyjmowaną osłonę przeciwodpryskową, która jest łatwa w demontażu w przypadku konieczności jej czyszczenia. Dodatkową zaletą modelu Franke Turbo Elite jest zastosowanie w nim technologii Bio Shield, która zapobiega rozwojowi bakterii.
  • Poziom głośności – szczególnie ma znaczenie w małych pomieszczeniach, gdzie odgłos mechanicznego cięcia może być uciążliwy. W niektórych modelach, jak np. InSinkErator Model 66, producent zastosował podwójną osłonę dźwiękową, dzięki której młynek pracuje cicho. Dodatkowo komora mielenia została zabezpieczona termoutwardzalnym, ochronnym plastikiem.
  • Pojemność młynka – większa pozwoli na szybsze rozdrobnienie większej ilości odpadów. Jednym z modeli oferujących większą pojemność jest młynek InSinkErator Model 46, w którym komora rozdrabniająca ma aż 980 ml.
  • Stopnie rozdrobnienia odpadów – wiążą się z szybkością i efektywnością rozdrabniania, dlatego warto wybierać modele oferujące minimum 2 stopnie cięcia odpadów, szczególnie jeśli na gotowaniu spędzamy dużo czasu.
  • Sposób zasilania – parametr, od którego zależy sposób uruchamiania młynka. Na polskim rynku dostępne są modele magnetyczne, pneumatyczne (np. Teka TR 750) i uruchamiane pilotem.

Dlaczego warto zamontować młynek do odpadów kuchennych?

Ogromną zaletą montażu młynka kuchennego w zlewie jest zmniejszenie ryzyka powstawania zatorów i zapychania rur. Dlatego rozdrabniacze szczególnie polecane są mieszkańcom domów i kamienic, w których często dochodzi do niedrożności odpływu. Dodatkowo młynek dzięki cięciu odpadków kuchennych zapobiega uwalnianiu się nieprzyjemnego zapachu ze zlewu. Działanie rozdrabniacza wyklucza ponadto konieczność stosowania środków chemicznych do udrażniania rur, które nie tylko szkodzą kanalizacji, ale też środowisku naturalnemu, gdy trafiają do wód gruntowych. Stosując młynek kuchenny, zmniejszamy ilość produkowanych śmieci nawet o 50%. Dobrej klasy urządzenie kupimy za kilkaset złotych, co jest inwestycją na lata. Co ważne, młynki nie wymagają żadnej konserwacji ani poddawania ich przeglądom technicznym. Podczas korzystania ze sprzętu nie zużywa on też więcej wody niż w trakcie zwykłego mycia naczyń.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Ostatnio oglądane
Wyczyść