Klasa klimatyczna określa zakres temperatur i wilgotność otoczenia, w jakich dane urządzenie chłodnicze może pracować. Informacja o jej rodzaju umieszczana jest na etykiecie sprzętu w widocznym miejscu. Lodówki do wina posiadają kilka klas. Poznaj ich znaczenie i rodzaje!

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Czym jest i co oznacza klasa klimatyczna?

Klasa klimatyczna to określenie na przedział temperatury i wilgotności otoczenia, w jakim urządzenie chłodnicze lub mroźnicze może wydajnie pracować. Odpowiednio dobrany do warunków zewnętrznych sprzęt wpływa bezpośrednio na bezpieczeństwo i jakość przechowywanych w nim produktów. Model o niewłaściwie dobranej klasie klimatycznej generuje większe zużycie energii elektrycznej, a także pracuje nieefektywnie. Powszechnie wyróżnia się 4 klasy klimatyczne, oznaczane od 1 lipca 2016 roku numerycznie. Do tego okresu stosowane było oznaczenie symbolami literowymi z przypisanymi zakresami temperatury podanymi w stopniach Celsjusza. Są to:
- klasa klimatyczna 3 – dotyczy zakresu +10°C – +25°C;
- klasa klimatyczna 4 – dotyczy zakresu +10°C – +30°C ;
- klasa klimatyczna 5 – dotyczy zakresu +10°C – +40°C;
- klasa klimatyczna 7 – dotyczy zakresu +10°C – +35°C.
Nierzadko chłodziarki posiadają jeszcze oznaczenia w nieobowiązującej oficjalnie wersji, czyli:
- klasa klimatyczna N (umiarkowana): +16°C – +32°C;
- klasa klimatyczna SN (rozszerzona umiarkowana): +10°C – +32°C;
- klasa klimatyczna T (tropikalna): +18°C – +43°C;
- klasa klimatyczna ST (subtropikalna): +18°C – +38°C.
Podane zakresy temperatur nie powinny być przekraczane w miejscu ustawienia chłodziarki. Klasa klimatyczna urządzenia podawana jest na widocznej od frontu sprzętu tabliczce znamionowej, czyli etykiecie zawierającej również inne cenne informacje, np. o klasie energetycznej czy posiadanych certyfikatach. Klasy literowe stosowane są m.in. w lodówkach dedykowanych winom. Przykładowo chłodziarka na wino, taka jak Candy CCVB 15, posiada klasę klimatyczną N, co oznacza, że jest przeznaczona do pomieszczeń, w których panuje temperatura w granicach +16°C – +32°C.
Chłodziarki na wino pomagają dojrzewać bukietom

Chłodziarka na wino jest wyjątkowym urządzeniem, które zapewnia odpowiednie warunki do przechowywania butelek, co wpływa na dojrzewanie smaku i aromatu umieszczonych w jej wnętrzu napojów. Sprzęt taki jak Liebherr WTes 1672 wyróżnia od klasycznej chłodziarki na żywność nie tylko wyższa ciepłota i bardziej wilgotne środowisko, ale także odpowiednio profilowane i nachylone półki. Pozwalają one zachować wilgotność korka, zapobiegając jego wysychaniu i kruszeniu się, a nawet rozszczelnieniu butelki. Cechą charakterystyczną takich urządzeń jest również przyciemniana witryna, czyli szkło z filtrem światła słonecznego, ograniczające dostęp promieni UV, które przyspieszałyby fermentację wina. Warto zwrócić uwagę na to, że klasa klimatyczna chłodziarki do wina nie jest wyznacznikiem jakości przechowywania i dojrzewania trunku. Urządzenia zwykle posiadają regulator temperatury, który można dowolnie ustawiać do rodzaju trunków oraz ich usytuowania w chłodziarce. To wygodna opcja, szczególnie kiedy domowy sommelier przechowuje różnokolorowe wina. W taką opcję wyposażona jest chociażby Amica WCB2K60B36.1. Dzięki dwustrefowej, elektronicznej kontroli ciepłoty, urządzenie pozwala pielęgnować i wydobyć najbardziej cenne bukiety smakowe białych, różowych i czerwonych win. Rozwiązania technologiczne, które umożliwiają stworzenie optymalnych warunków dla wina to też m.in. drewniane półki zmniejszające wibracje czy aktywny filtr węglowy, neutralizujący wszelkie zapachy z wnętrza chłodziarki, co gwarantuje świeżość przechowywanym w niej napojom. Warto wspomnieć także o dyskretnym oświetleniu LED, w żaden sposób niewpływającym na jakość fermentacji, a jednocześnie umożliwiającym obserwację wnętrza sprzętu, oraz termostacie.
Przegląd modeli z różną klasą klimatyczną
W zależności od zaawansowania technologii w danym modelu i przeznaczenia, klasa energetyczna może występować pod jednym lub kilkoma symbolami. Candy CCVB 30 z klasą N dedykowana jest wyłącznie winom, natomiast Miele KWNS 28462 E wyróżnia się dwoma klasami: SN oraz T. Daje to szeroki zakres możliwości przechowywania lodówki. Nie bez znaczenia jest fakt, że chłodziarka na wino o pojemności 153 litrów stanowi tu tylko część całego urządzenia. Całość to tak naprawdę wolnostojąca chłodziarko-zamrażarka, służąca także do zamrażania i przechowywania zamrożonej żywności. Wyposażona jest ona w wiele praktycznych udogodnień, jak: automatyczna kostkarka do lodu, soft – system pozwalający łagodnie i cicho zamknąć drzwi, technologia No Frost czy alarm niedomkniętych drzwi.