Klasa energetyczna chłodziarki do wina i inne kluczowe parametry tego urządzenia

Klasa energetyczna chłodziarki do wina ma kluczowe znaczenie, ponieważ urządzenie to pracuje właściwie bez jakiejkolwiek przerwy. Chłodzi od 16 do 500 litrów napojów, często mając wydzielone określone strefy temperatur. Przy tak dużych obciążeniach energooszczędność to jedno z najważniejszych rozwiązań.

Butelki wina ułożone na półce w chłodziarce

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. dlaczego klasa energetyczna chłodziarki do wina jest tak ważna
  2. jakie inne parametry chłodziarki są istotne
  3. czy wybrać chłodziarkę wolnostojącą, czy tę do zabudowy
  4. dlaczego warto zwrócić uwagę na filtry powietrza

Dlaczego klasa energetyczna chłodziarki do wina jest tak ważna?

Chłodzierka do wina na tle baru

Klasa energetyczna chłodziarki do wina nie może być zbyt niska, ponieważ urządzenie to pracuje, podobnie jak lodówka czy zamrażarka, 24/7. Oznacza to, że przy niskiej klasie energetycznej rachunki za prąd mogą okazać się zaskakująco wysokie. Nawet nieco mniejsze zużycie energii w przypadku chłodziarki do wina może przełożyć się na wymierne oszczędności. Dlatego też, mimo że na rynku dostępne są chłodziarki w klasach energetycznych od A do D, rekomenduje się właściwie wyłącznie zakup sprzętu w klasie A lub A+. Pamiętać także trzeba, że z tego typu urządzeń korzystają albo koneserzy, albo ci, którzy obsługują koneserów. Niezależnie od tego, czy kupujesz chłodziarkę do wina do domu czy do lokalnej restauracji, koniecznie zwróć uwagę na jej klasę energetyczną. Przy wymianie na urządzenie w lepszej klasie zaskakująco szybko zauważysz pozytywną różnicę w kosztach oraz w samym działaniu sprzętu. Przy okazji warto zwrócić uwagę na klasę lodówek, które posiadają chłodziarki do wina jako część swojego wyposażenia – między innymi Liebherr SBSes 7165 i Miele KWNS 28462 E

Klasa energetyczna a inne parametry chłodziarki do wina

Energooszczędność chłodziarki do wina ma znaczenie zarówno w kontekście jej pojemności, jak i dodatkowych rozwiązań, takich jak wydzielone strefy temperatur. Rzecz jasna im większa chłodziarka, tym więcej energii będzie zużywać. Dlatego tym ważniejsza będzie jej energooszczędność. Podobnie w kontekście rozbudowanych stref temperatur, które wymagają bardziej efektywnej pracy urządzenia.

Jeśli chodzi o pojemność, to dostępne na rynku chłodziarki do wina mają od 16 do 500 litrów pojemności. Małe mieszczą 6–8 butelek (16–23 litry), średnie – 12–28 butelek (33–48 litrów), a duże – od 60 do 122 litrów. Naprawdę duże lodówki, stosowane właściwie wyłącznie w restauracjach i winiarniach, są w stanie pomieścić ponad 150 litrów wina.

Chłodziarka do wina ze strefami temperatur to rozwiązanie nieco droższe, sprawdzające się szczególnie w sytuacji, gdy w jednej lodówce chce się przechowywać zarówno białe, jak i czerwone wina, które lubią nieco inne temperatury. Białe wino dobrze jest przechowywać w przedziale od dziesięciu do dwunastu stopni Celsjusza. Czerwonemu winu należy zaś zapewnić wyższe temperatury – od czternastu do siedemnastu stopni. Oczywiście, jeśli przechowujesz wino w chłodziarce kilka dni lub tygodni, różnice te nie będą miały aż takiego znaczenia. Natomiast jeśli jesteś prawdziwym koneserem wina i przechowujesz starsze jego roczniki, to nawet jeden stopień Celsjusza może mieć ogromne znaczenie. W takim przypadku zakup chłodziarki z wydzielonymi strefami temperatur to doskonały wybór. Ale wówczas konieczna jest jednak również wysoka klasa energetyczna chłodziarki do wina.

Chłodziarka do wina do zabudowy czy wolnostojąca?

Kobieta z kieliszkiem w ręce ustawia temperaturę chłodziarki do wina

Klasa energetyczna chłodziarki do wina ma znaczenie zarówno w przypadku lodówki wolnostojącej, jak i tej do zabudowy. Ta pierwsza jest oczywiście nieco tańsza. Wybiera się ją z reguły z myślą o magazynie kuchennym lub domowej piwniczce. Jeśli zaś chłodziarka do wina ma stanąć w kuchni, to z reguły umieszcza się ją w zabudowie, o ile istnieje taka możliwość. Taką szafkę z winami można w ten sposób całkowicie ukryć przed oczami gości.

Przy okazji warto wspomnieć o drzwiach w chłodziarce. Wino lubi bowiem ciemność i należy o tym pamiętać. Tak jak i w przypadku stref temperatur – jeśli chłodziarka służy do krótkiego przechowywania wina, nie ma to specjalnego znaczenia. Natomiast jeśli przechowuje się w niej cenne roczniki i często leżą one tak długie lata, to warto pomyśleć o zakupie lodówki do wina z drzwiami zapewniającymi całkowitą ciemność wewnątrz komory. Drzwi przeszklone wyglądają bardzo efektownie, szczególnie jeśli zawartość chłodziarki chce się na przykład zaprezentować gościom w restauracji. W takim przypadku dobrze będzie rozważyć zakup chłodziarki z filtrem UV i o odpowiednim stopniu przyciemnienia. Dzięki temu zyskamy pewność, że promieniowanie słoneczne oddziałujące na szybę chłodziarki nie wpłynie w negatywny sposób na jakość przechowywanego wina.

Filtry powietrza w chłodziarce do wina

Chłodziarka do wina, oprócz dobrej klasy energetycznej, stref temperatur, odpowiedniej pojemności i przyciemnionych drzwi, powinna być także wyposażona w wysokiej jakości filtry powietrza. Dlaczego? Ponieważ przechowywane przez wiele lat wino jest na jakość powietrza bardzo wrażliwe. Zły klimat może wpłynąć na szczelność korka, doprowadzić do utraty części aromatu wina lub – co gorsza – do przeniknięcia do trunku zapachów z zewnątrz. Dlatego też chłodziarka koniecznie musi zostać wyposażona w specjalistyczne filtry powietrza.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link
Ostatnio oglądane
Wyczyść