Data publikacji: 

Jak zaparzyć dobrą kawę w ekspresie kolbowym? Praktyczne wskazówki

Jesteś szczęśliwym posiadaczem ekspresu kolbowego? Dowiedz się, co zrobić, aby parzona w nim kawa była jeszcze bardziej aromatyczna i pełna smaku. Oto kilka porad, dzięki którym kawa będzie smaczniejsza, a ekspres zachowa swoją funkcjonalność przez długi czas!

ekspres kolbowy

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

- jak przygotować ziarna do parzenia,

- jak parzyć kawę w ekspresie kolbowym,

- jak dbać o kolbowy ekspres do kawy.

Jak przygotować kawę do ekspresu kolbowego?

kawa z ekspresu kolbowegoZ pewnością nie zaskoczy Cię to, że smak kawy z ekspresu w największym stopniu zależy od tego, jak przygotujesz ziarno do parzenia. Warto pamiętać o tym, by ziarna były średnio zmielone. Jeśli wybierzesz grubo zmieloną kawę, napar będzie pozbawiony złocistej pianki, jeśli zaś proszek będzie zbyt drobny, nie zaparzy się prawidłowo, a drobne fusy przedostaną się do filiżanki. Najlepiej wyposażyć się w specjalny młynek do kawy z regulacją stopnia mielenia – wtedy zyskasz pewność, że ziarna zawsze zostaną idealnie zmielone. Zwróć uwagę chociażby na ten model.

Jak zaparzyć dobrą kawę? Praktyczne wskazówki

Proces robienia kawy w ekspresie kolbowym warto zacząć od włączenia urządzenia – najlepiej zrobić to na jakieś 5 minut przed planowanym parzeniem. Dlaczego? Dzięki temu woda zdąży się rozgrzać, a przez to będzie w stanie wydobyć prawdziwy aromat kawy. Warto również podgrzać samą kolbę – przepłukując ją gorącą wodą z urządzenia.

WARTO WIEDZIEĆ

Na jedną filiżankę espresso (ok. 25 ml napoju) wystarczy ok. 8 g zmielonej kawy, czyli jedna czubata łyżka stołowa. Oczywiście możesz wykorzystać więcej kawy, jeśli zależy Ci na mocniejszym naparze – najlepiej przetestuj różne warianty, by wybrać ten najlepszy dla siebie.

Kolejny krok stanowi wsypanie kawy do kolby i jej prawidłowe dociśnięcie. Jak to zrobić? Zacznij od lekkiego stuknięcia kolbą o blat – w ten sposób wyrównasz wsypaną kawę. Teraz czas na jej dociśnięcie przy użyciu tzw. tampera. Czynność ta jest kluczowa dla właściwego procesu parzenia. Dzięki niej kawa stanie się bardziej podatna na działanie dużego ciśnienia i na przepływ gorącej wody, co pozwoli na wydobycie z niej wyjątkowo głębokiego aromatu.

O czym jeszcze pamiętać, korzystając z ekspresu kolbowego?

ekspres kolbowy Melitta MolinoKorzystając z ekspresu kolbowego, miej na uwadze to, że kawa będzie smaczna tylko wtedy, gdy urządzenie będzie regularnie czyszczone – w przeciwnym razie może stać się kwaśna i stracić na aromacie. Jak dbać o czystość takiego urządzenia? Najważniejszą kwestią jest bez wątpienia mycie samej kolby. Oto krótka instrukcja wykonania tej czynności:
1. Włóż do kolby ślepe sitko – czyli takie pozbawione dziurek do zaparzania kawy.
2. Wsyp do niego środek do czyszczenia ekspresu, taki jak np. ten produkt.
3. Włącz program tak, jakbyś chciał zrobić kawę. Odczekaj chwilę i powtórz tę czynność – najlepiej 3-5 razy.
4. Jeszcze raz uruchom program parzenia kawy, jednak bez środka czyszczącego – aby wypłukać jego resztki.
5. Na koniec odepnij kolbę i przepłucz ją jeszcze pod bieżącą wodą – gotowe.
Więcej wskazówek dotyczących czyszczenia ekspresu do kawy znajdziesz w naszym artykule: Jak dbać o ekspres do kawy? Zobacz też nasz ranking z siedmioma najciekawszymi modelami ekspresów kolbowych z naszej oferty.
Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Ostatnio oglądane
Wyczyść