Jak układać żywność w lodówce, aby na długo zachowała swoją świeżość i nie uwalniała zapachów?

Rozmieszczenie produktów w lodówce wpływa na ich trwałość i smak oraz zdrowie konsumentów. Przypadkowy rozkład artykułów przyspiesza procesy gnilne mięsa, warzyw i owoców oraz kolonizowanie się bakterii. Jak zatem ułożyć jedzenie w lodówce, aby wydłużyć żywotność prowiantu i czuć się bezpiecznie?

Otwarta lodówka z poukładaną żywnością

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak układać jedzenie w lodówce
  2. jakie funkcje chłodziarki są przydatne w utrzymaniu artykułów spożywczych zdatnych do spożycia
  3. dlaczego porządek w lodówce jest tak ważny

Dlaczego rozmieszczenie produktów w lodówce jest istotne?

Pudełka na żywność pełne warzyw i owoców poukładane na pólkach w lodówce

Rozmieszczenie produktów w lodówce ułatwia organizację jej przestrzeni oraz wpływa na trwałość znajdujących się wewnątrz artykułów. Niewłaściwe ułożenie jedzenia przyspiesza rozwój bakterii, pogarsza smak, jędrność i kruchość warzyw, owoców i wędlin oraz sprzyja rozchodzeniu się i mieszaniu aromatów potraw. Tylko odpowiednia hierarchia artykułów może wydłużyć ich termin przydatności do spożycia oraz zapewnić porządek na półkach i w szufladach. Znajomość zasad układania jedzenia w lodówce jest niezwykle przydatna nie tylko na co dzień, ale także w obliczu okresów świątecznych i imprez okolicznościowych w dużym gronie, na które przygotowywane są wszelkiego rodzaju sałatki i przekąski na zimno oraz pieczenie, ciasta i inne dania. Niedojedzone potrawy, źle przechowywane szybko stracą swoje walory smakowe, apetyczny wygląd i właściwości odżywcze. Nie każdy posiada wiedzę na temat tego, jak układać jedzenie w lodówce. Dlatego warto poznać kilka prostych zasad o rozmieszczeniu artykułów oraz przydatnych funkcjach chłodzenia lodówek.

Jak ułożyć jedzenie w lodówce – zasady

Nowoczesne lodówki inteligentnie rozprowadzają i utrzymują odpowiednią temperaturę we wszystkich miejscach. Technologia, w jaką zostały wyposażone, pozwala nawet na uzyskanie zróżnicowanego chłodzenia na każdej z półek oraz w dolnych szufladach, tak jak w przypadku LG GBB61BLHZN. Dzięki NatureFRESH i Door Cooling urządzenie dłużej utrzymuje świeży wygląd i smak produktów, a funkcja LG Smart ThinQ pozwala na zdalną zmianę ustawień chłodzenia nawet pod nieobecność domowników. Z kolei Samsung RB29FSRNDSA z systemem MultiFlow gwarantuje właściwe warunki do przechowywania żywności i napojów dzięki wymuszonej cyrkulacji powietrza, zapobiegając skraplaniu się pary wodnej i gromadzeniu wilgoci. Mimo nowatorskich urządzeń istnieje pewien kanon rozkładu artykułów spożywczych w lodówce. Rozmieszczenie produktów w lodówce ściśle zależy od temperatury panującej wewnątrz chłodziarki. Górne półki zwykle są najmniej schłodzone, dlatego poleca się układać tam produkty mleczne, nabiał i dżemy. Środkowe półki dedykowane są wędlinom i twardym serom. Można także umieścić tam resztki z obiadu, pod warunkiem, że wcześniej wystygły. Dolna półka jest stworzona dla surowego mięsa i ryb, a szuflady i komory chłodzenia należy przeznaczyć na świeże warzywa, owoce i napoje. Beko GN162333ZGB wyszedł naprzeciw potrzebom najbardziej wymagających użytkowników i stworzył innowacyjne rozwiązanie.

Technologia Active Fresh Blue Light sprzyja wydłużeniu procesu fotosyntezy roślin umieszczonych w dolnych szufladach za pomocą specjalnego, niebieskiego światła i wyjątkowej konstrukcji komory. Rozmieszczenie produktów spożywczych na bocznych półkach, czyli drzwiach lodówki, również jest ważne. Tam powinny znaleźć się: jaja, oleje roślinne, butelki z sosami, słoiki z przetworami i soki w kartonach. Dla ułatwienia organizacji wkładu chłodziarki, producenci w niektórych swoich modelach umieszczają piktogramy, czyli obrazki symbolizujące grupę produktów, sugerując tym samym miejsca ich właściwego położenia. Taką funkcję posiada m.in. Bosch KGN39MIDA.

Funkcje lodówki ułatwiające bezpieczne przechowywanie żywności

Kobieta wyciąga butelkę z sokiem z lodówki

Każda grupa produktów spożywczych wymaga innej temperatury przechowywania. Dlatego też nowoczesne lodówki, wyposażone w szereg udogodnień, zapewnią optymalne warunki dla wszystkich produktów w nich się znajdujących. Jedną z takich technologii jest system No Frost, który posiada między innymi Samsung RS50N. Lodówka No Frost zapobiega tworzeniu się szronu i lodu wewnątrz chłodziarki i zamrażarki, dzięki czemu żywność pozostaje dłużej świeża i zachowuje swoje wartości odżywcze. Innym rozwiązaniem wydłużającym żywotność artykułów jest All-Around Cooling, czyli funkcja równomiernego rozprowadzania chłodnego powietrza do każdego zakamarka urządzenia poprzez dyskretne otwory w ścianach lodówki. W zależności od producenta ta funkcja określana jest inaczej.

Do grona praktycznych udogodnień należą również m.in.: Power Freeze (czyli opcja szybkiego chłodzenia i zamrażania produktów), Metal Cooling (czyli specjalny panel utrzymujący niską temperaturę i generujący oszczędność prądu) oraz Space Max (czyli wysoce wydajny system izolacji o cienkich ścianach, zapewniający większą przestrzeń wewnątrz chłodziarki).

80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link
Ostatnio oglądane
Wyczyść