Data publikacji: 

Dobra kawa z ekspresu przelewowego – zobacz, co wpływa na jej smak!

Ekspres przelewowy to proste urządzenie, z pomocą którego można uzyskać pyszny napój o złożonym smaku i aromacie. Mają na to wpływ nie tylko wybrane ziarna, ale także szczegóły w sposobie parzenia. Wyjaśniamy, od jakich czynników zależy smak kawy przelewowej i na jakie detale warto zwrócić uwagę!

Mężczyzna nalewający kawę z ekspresu przelewowego

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

- czym różni się kawa z ekspresu przelewowego od innych metod,

- co wpływa na smak kawy z ekspresu przelewowego,

- jak wybrać i zmielić kawę do ekspresu przelewowego.

Kobieta przygotowuje kawę w ekspresie przelewowymKawa z ekspresu przelewowego – czym się wyróżnia?

Zastanawiasz się, jak parzyć kawę, by uzyskać idealny smak napoju? Nie ma jedynej słusznej metody – możesz zmielić ją na drobno i zaparzyć w ekspresie ciśnieniowym, przygotować ją w kawiarce, użyć specjalnego rondelka do kawy po turecku lub wykorzystać jeden ze sposobów przelewowych – z użyciem ekspresu takiego jak Melitta Aroma Fresh, drippera albo French Press’a. Te ostatnie to świetna alternatywa również dla popularnego parzenia kawy sypanej w kubku. Więcej na temat różnych sposobów na kawę przeczytasz w artykule: Jaka kawa jest najzdrowsza – po turecku czy parzona w ekspresie.

Kawa przelewowa różni się od tej przygotowanej w ekspresie ciśnieniowym – wydaje się lżejsza i ma znacznie delikatniejszy smak, pozbawiony goryczki charakterystycznej dla espresso. Często można w niej wyczuć kwaskowe, owocowe nuty, jak również smaki zbliżone do orzechów czy czekolady. Jeśli zastanawiasz się, jak zaparzyć kawę, aby móc z niej jak najwięcej wydobyć, przyjrzyj się detalom! Smak kawy z ekspresu przelewowego zależy nie tylko od tego, jakich ziaren użyjesz – wiele zależy tu od sposobu przygotowania.

Kawa przelewowa – co wpływa na jej smak?

Najważniejsze czynniki mające wpływ na smak kawy przelewowej to:

  • wybór ziaren – znaczenie ma tu nie tylko gatunek (Arabica lub Robusta bądź ich mieszanka), ale także kraj pochodzenia kawy, sposób obróbki i intensywność palenia,
  • stopień mielenia – w zależności od tego, jak grubo zmielisz ziarna, kawa podczas patrzenia może wydobyć więcej goryczki lub smakować delikatniej. Do ekspresu przelewowego zaleca się stosować kawę o średniej grubości,
  • jakość wody – użyta do parzenia woda ma bardzo duży wpływ na to, jak będzie smakował napój. Najlepiej jest korzystać w tym celu z wody filtrowanej, pozbawionej kamienia,
  • temperatura wody – to czynnik o bardzo dużym znaczeniu. Właściwa temperatura parzenia różni się w zależności od wybranej metody. Jeśli zależy Ci na wydobyciu subtelnych niuansów w smaku i aromacie napoju, upewnij się, że wybrany ekspres przelewowy nagrzewa wodę do optymalnej temperatury,
  • czas parzenia – im wolniej woda przesącza się przez zmielone ziarna, tym dłużej trwa ekstrakcja, czyli uwalnianie związków z kawy, a to przekłada się na intensywność i złożoność jej smaku.

WARTO WIEDZIEĆ

Dobra kawa z ekspresu przelewowego zmienia swój smak w zależności od temperatury napoju. W miarę stygnięcia na pierwszy plan wysuwają się inne nuty – dlatego najlepiej jest delektować się filiżanką małej czarnej powoli.

Ekspres przelewowy Melitta Aroma FreshKawa do ekspresu przelewowego – jaką wybrać i jak zmielić?

Oczywistym jest, że na smak napoju bardzo duży wpływ mają wybrane ziarna – w zależności od ich parametrów kawa może być słodsza, bardziej kwasowa lub o wyczuwalnej goryczce. Posiadając dobry ekspres przelewowy, możesz eksperymentować z różnymi kawami – zarówno ciemno palonymi takimi jak Vaspiatta Africana, jak i dedykowanymi metodom przelewowym kawami Single Origin – np. Vaspiatta Santos Brazylia. Jeśli wolisz napój o delikatniejszym smaku, szukaj jasno palonych ziaren.

Kolejnym istotnym aspektem, o którym należy pomyśleć przed parzeniem kawy w ekspresie przelewowym, jest jej sposób mielenia. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się kawa gruboziarnista – o grubości przypominającej piasek. W przeciwieństwie do drobno mielonej kawy stosowanej do espresso, tak przygotowane ziarna nie zatkają papierowego filtra w ekspresie. Do właściwego zmielenia kawy będziesz potrzebować młynka żarnowego z możliwością regulacji – np. DeLonghi KG89.

Chcesz spróbować parzenia kawy taką metodą? Sprawdź najlepsze ekspresy przelewowe do 500 złotych!

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Ostatnio oglądane
Wyczyść