Mogłoby się wydawać, że przygotowanie dobrej kawy w wysokiej jakości ekspresie jest rzeczą banalnie prostą. Rzeczywistość jednak nie zawsze odpowiada naszym wyobrażeniom. Często zdarza się, że zaparzona kawa jest zbyt wodnista, mało intensywna i przypomina raczej wodę o smaku kawy niż wyborne espresso. Jakie mogą być tego przyczyny?
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Młynek do kawy – czy to konieczność?
Aby móc rozkoszować się pełnym aromatem i intensywnością kawy, należy unikać tej pakowanej w już zmielonej postaci. W wypalonym kawowym ziarnie znajduje się bowiem cała esencja i smak napoju. Mielenie ziarna powoduje zaś otworzenie się kawy i wydobycie z niej wszystkich skondensowanych aromatów. Po kilku minutach większość tych dobroci ulatuje, a zmielony proszek może rozczarować smakiem bardziej wymagających smakoszy. Z tego powodu kawę należy mielić bezpośrednio tuż przed zaparzeniem. Nie bez znaczenia jest również sam młynek. Warto zainwestować w urządzenie wyższej jakości, dzięki któremu efekt zmielenia będzie lepszy (np. Melitta Molino 1019-02 lub DeLonghi KG 521). Warte uwagi są w szczególności młynki elektryczne. Istotne znaczenie ma również odpowiednie dopasowanie grubości przemiału ziarna. Zbyt drobno zmielona kawa będzie parzyć się dłużej, przez co zostaną z niej wydobyte również te cięższe, mniej smaczne nuty. Z kolei zbyt gruby przemiał spowoduje krótki proces parzenia, przez co kawa może być wodnista, niedoparzona i mało aromatyczna.
Ziarno – jakie ma znaczenie?
Kluczową kwestią jest rodzaj ziaren, których używamy do zaparzenia kawy z ekspresu. Niemożliwe jest bowiem otrzymanie mocnego, esencjonalnego naparu z ziaren słabej jakości. Najlepiej jest kupować kawę ziarnistą, a następnie samodzielnie ją mielić. Przy jej zakupie nie należy jednak kierować się wyłącznie ceną, gdyż w tym przypadku wysokość niekoniecznie idzie w parze z jakością produktu. Ciężko również znaleźć dobrą kawę wśród produktów z najniższej półki cenowej. Na co więc zwracać uwagę? Dobre ziarna są odpowiednio wypalone i świeże, dlatego należy unikać tych dostępnych w markecie. Często są one zwietrzałe, a przygotowany z nich napar będzie słaby i mało aromatyczny. Najlepsze właściwości smakowe ziaren utrzymują się do około trzech miesięcy od momentu ich wypalenia. Kawy z terminem 12 bądź nawet 18 miesięcy przydatności do spożycia nie spełnią więc naszych oczekiwań względem odpowiedniej jakości. Na dobrą kawę należy przeznaczyć około 60-70 zł/kg, a kupować przede wszystkim w specjalistycznych sklepach i dobrych palarniach. Taki zakup nie nadwyręży nadmiernie naszego budżetu, a zaparzony napój z pewnością okaże się warty przeznaczonej na niego kwoty. Dobrym wyborem będzie np. Lavazza Qualita Rossa albo Vaspiatta Santos Brazylia.
Woda w ekspresie – jakiej używać?
Zaraz po ziarnach najważniejszym składnikiem dobrego naparu jest woda. Przed przygotowaniem napoju należy więc zadbać o jej odpowiedni smak i nienaganną jakość. Ku zaskoczeniu wielu osób niewskazane jest używanie w tym celu wody mineralnej. Posiada ona zbyt dużo składników, które niejako „zapełniają” przestrzeń. W efekcie aromat kawy nie jest w stanie w pełni się rozwinąć, przez co może być ona zbyt słaba i mało esencjonalna. Jakiej wody najlepiej używać? Okazuje się, że najlepszym wyborem jest woda źródlana albo zwykła woda z kranu. Czasem jednak ta druga bywa zbyt twarda (znajduje się w niej za dużo kamienia). W takiej sytuacji wystarczy zainwestować w dobry dzbanek filtrujący (np. Brita Aluna) i przed użyciem przefiltrować wodę. W ten sposób nie zepsuje ona smaku kawy z ekspresu, a jedynie znacząco go poprawi.
Ekspres do kawy – konserwacja to podstawa
Nawet jeśli spełnimy wszystkie wskazane wyżej wymogi (tzn. dobrej jakości ziarno, samodzielne ich mielenie na chwilę przed zaparzeniem i odpowiednia woda), a nie zadbamy odpowiednio o nasz sprzęt, kawa również może okazać się zbyt słaba. Ekspres, który nie jest regularnie czyszczony i właściwie zakonserwowany, może bowiem negatywnie wpłynąć na smak otrzymywanego naparu. Winę za taki stan rzeczy często ponosi kamień zgromadzony w ekspresie. Jeśli do tej pory używałeś wody z kranu bez jej uprzedniego przefiltrowania, ryzyko nagromadzenia się kamienia w zbiorniku jest bardzo duże. Wówczas konieczne jest odkamienienie. Idealnym domowym sposobem na przeprowadzenie tego procesu jest zmieszanie wody z octem (w stosunku 1:1), przelanie tak przygotowanej mikstury do zbiornika na wodę i uruchomienie trybu parzenia. Po zagotowaniu się wody należy pozostawić ją na godzinę, a następnie ponownie uruchomić ekspres, aby zmiękczony osad z łatwością się wypłukał. Po wypłukaniu resztek wody z octem można normalnie używać ekspresu. Cały proces dobrze jest powtarzać raz na jakiś czas (w zależności od intensywności eksploatacji sprzętu). Przyczyną parzenia słabej kawy może być również uszkodzona pompa urządzenia. Odpowiada ona za transport kawy, więc w przypadku awarii automatycznie pojawia się zbyt małe ciśnienie w ekspresie. Skutkuje to zaparzeniem się bardzo słabego, mętnego naparu. W takiej sytuacji konieczna będzie wymiana pompy na nową. Aby uniknąć słabej kawy z ekspresu, należy również regularnie czyścić cały system zaparzania. Zaniedbany ekspres nie będzie w stanie podgrzać wody do odpowiedniej temperatury, a w efekcie otrzymamy bardzo słabo zaparzoną kawę (a raczej wodę o delikatnym smaku kawy).
Okazuje się zatem, że na smak i jakość parzonej kawy z ekspresu istotny wpływ ma wiele czynników. Zaczynając od dobrej jakości składników – wody i ziaren, przez dobór prawidłowych sprzętów (młynka i ekspresu), aż po odpowiednią ich konserwację. Dbałość o każdy z wyżej wymienionych aspektów jest gwarancją mocnego, esencjonalnego i aromatycznego napoju.