1. O MARCE
Marka Demeyere powstała w 1908 r. Mała, rodzinna manufaktura z biegiem lat przerodziła się w firmę słynącą na całym świecie z naczyń wykonanych z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Od ponad 100 lat Demeyere jest synonimem doskonałej jakości, ponadprzeciętnej trwałości oraz innowacyjnych rozwiązań a produkty sygnowane logo Demeyere używane są w najlepszych kuchniach świata zarówno przez profesjonalnych szefów kuchni, jak i przez kucharzy-amatorów, którzy doceniają markę za ponadczasowość i styl. Demeyere oferuje 30-letnią gwarancję na wszystkie swoje produkty, a dzięki zastosowaniu technologii Silvinox® stal użyta przy produkcji naczyń pozostanie idealnie srebrzysta, niezależnie od częstotliwości ich użytkowania.
2. HISTORIA
1904
Historia marki Demeyere sięga 1904 r., kiedy to Emmanuel Demeyere przeprowadził się do Antwerpii w Belgii i został zatrudniony w fabryce ciastek "De Beuckelaer" przy produkcji puszek.
Swoją wiedzę oraz talent Emmanuel przekazywał dorastającemu synowi - Maurice Karel Demeyere, który wykazywał się wyjątkową przedsiębiorczością.
W 1908 r. 17-letni wówczas Maurice założył małą, rodzinną firmę, która zatrudniała zaledwie 4 pracowników, kładąc tym samym podwaliny pod dzisiejsze imperium naczyń kuchennych wykonanych ze stali nierdzewnej.
1908
1921
W 1921 r. Maurice wraz z bratem Willemem przejęli małą, podupadającą firmę, która zajmowała się produkcją artykułów gospodarstwa domowego i przenieśli się do Herentalsebaan w Deurne.
W 1922 roku nastąpiło oficjalne założenie firmy "nv Demeyere & Zonen". Emmanuel wspierał synów - Maurice i Willema aż do swojej śmierci w 1927 r.
W 1931 r. ukazał się pierwszy katalog marki ze wszystkimi jej produktami, jakie bracia Maurice i Willem wyprodukowali w tamtym okresie. Katalog ten jest nadal przechowywany w zbiorach Demeyere jako świadectwo nieprzerwanej tradycji marki.
1931
1946
W 1946 r. Maurice tworzy innowacyjną technologię Silvinox® - pierwszy na świecie sposób obróbki powierzchni naczyń kuchennych.
W 1975 r. do firmy dołącza syn Maurice - Wilrijk, będącym tym samym trzecim pokoleniem zatrudnionym w rodzinnej firmie.
Maurice wraz z synem odkrywają nową technikę gotowania - indukcję i od tego momentu produkują także naczynia przystosowane specjalnie do płyt indukcyjnych.
1975
1980
W 1980 r. firma otwiera nową fabrykę w Herentals - mieście niedaleko Antwerpii i przenosi tam całą swoją produkcję.
W 2004 r. do firmy dołącza Christophe Demeyere - czwarte pokolenie rodziny. Christophe skupia się na marketingu i promowaniu firmy, toteż pod jego kierownictwem Demeyere rośnie w siłę bardziej niż kiedykolwiek wcześniej.
2004
2008
W 2008 r. Demeyere łączy siły z firmą Zwilling J.A. Henckels.
Wspólne patrzenie w przyszłość, priorytety oraz wzajemne uzupełnianie się obydwu firm skutkuje nowymi inwestycjami oraz poszerzeniem oferty o nowe linie produktowe by spełnić oczekiwania obecnych i przyszłych pokoleń klientów.
3. UNIKALNOŚĆ
Demeyere to synonim najwyższej jakości produktów kuchennych ze stali nierdzewnej. marka opracowała garnki i patelnie dostosowane do różnych metod gotowania stając się m.in. pionierem naczyń dostosowanych pod indukcję. Demeyere opracował także szereg innowacji na skalę światową - technologię InductoSeal®, serię patelni ControlInduc, które zapobiegają przypaleniom ograniczając temperaturę wewnątrz naczynia, rewolucyjną technologię Silvinox® - pierwszy na świecie proces obróbki powierzchni naczyń kuchennych a także wiele innych użytkowanych po dziś technologii.
4. TECHNOLOGIA
Demeyere opracował szereg autorskich technologii, będąc niekwestionowanym liderem w produkcji stalowych naczyń kuchennych.
SILVINOX®
Jednym z przełomowych rozwiązań jest opracowany w 1946 r. system Silvinox® - elektrochemiczny proces obróbki stali szlachetnej, polegający na wydobywaniu ze stali mikroelementów żelaza odpowiedzialnych za jej utlenianie i zmianę barwy. Oznacza to, że stal Demeyere pozostaje idealnie srebrzysta - bez uporczywych przebarwień czy plam - nigdy więc nie zmieni swojej klasycznej, stalowej barwy.
CONTROLINDUC
TRIPLINDUC®
Demeyere jest także pionierem garnków oraz patelni przystosowanych do użytkowania na kuchenkach indukcyjnych. Dzięki specjalnym technologiom - ControlInduc i TriplInduc®, gotowanie na indukcji jest szybsze, bardziej ekonomiczne, bezpieczniejsze oraz łatwiejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Wizjonerskie rozwiązania wprowadzone przez Demeyere już w latach 70-tych, po dziś dzień są wykorzystywane w wielu gospodarstwach domowych.